Emotioneel uitgeput

Soms krijg ineens te maken met rode vlaggen die een signaal afgeven dat je emotioneel uitgeput dreigt te raken. Je bent te lang opengesteld aan stress of aan stressvolle situaties. Vaak heb je ook nog niets eens invloed op deze situaties en heb je er gewoon maar mee te dealen. De kunst is dan wel om op tijd op de rem te gaan staan en te gaan vertragen.

Emotionele uitputting is voor mij niet onbekend. In relatieve korte tijd heb ik te dealen gehad met opeenvolgende en overlappende heftige situaties. Situaties waar ik geen grip op heb, maar waardoor ik wel continue blootgesteld werd aan stress met weinig tot geen tijd om tot rust te komen en te herstellen. Ik dacht alles goed verwerkt en onder controle te hebben, maar de rode vlaggen gaven aan dat het niet het geval was. Ik kreeg last van concentratieproblemen, moeite met autorijden, niet meer dingen kunnen onthouden, spontaan huilen, korter lontje en sneller last van overprikkeling.

Ondanks dat sommige situaties nog steeds speelden in mijn leven, was het wel van groot belang om zo snel mogelijk de vertraging in te gaan. Vertragen zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol kan gaan zakken, zodat er ruimte ontstaan om te gaan verweken. Maar hoe doe je dat dan? De vertraging in gaan? Wat helpt en wat niet? Wat vooral helpt is inzicht krijg in de activiteiten die jou energie geven. Waar laad jij van op? Denk aan mediteren, wandeling door het bos, schilderen, schrijven, etc. Het is fijn als je dagelijks de tijd neemt om aandacht te geven aan deze activiteiten. En dat je de rust pakt die je nodig hebt.

Soms is ontspannen ontzettend lastig en heb je hulp nodig om die ontspanning te kunnen gaan voelen. Healing is een hele mooie methode om echt te leren ontspannen. Na een healing sessie voel je je kalmer en rustiger, voel je je minder gestresst en ben je veel meer ontspannen. Hierdoor ga je beter voelen. Voelen wat jij nodig hebt, om te verwerken en om weer meer in balans te komen.

Merk je dat je zelf emotioneel uitgeput begint te raken? Of misschien ben je al een tijdje emotioneel uitgeput. Wil je graag weer beter in je vel gaan zitten en leren ontspannen. Dan help ik je graag om die balans te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *