Emotioneel uitgeput

Soms krijg ineens te maken met rode vlaggen die een signaal afgeven dat je emotioneel uitgeput dreigt te raken. Je bent te lang opengesteld aan stress of aan stressvolle situaties. Vaak heb je ook nog niets eens invloed op deze situaties en heb je er gewoon maar mee te dealen. De kunst is dan wel om op tijd op de rem te gaan staan en te gaan vertragen.

Emotionele uitputting is voor mij niet onbekend. In relatieve korte tijd heb ik te dealen gehad met opeenvolgende en overlappende heftige situaties. Situaties waar ik geen grip op heb, maar waardoor ik wel continue blootgesteld werd aan stress met weinig tot geen tijd om tot rust te komen en te herstellen. Ik dacht alles goed verwerkt en onder controle te hebben, maar de rode vlaggen gaven aan dat het niet het geval was. Ik kreeg last van concentratieproblemen, moeite met autorijden, niet meer dingen kunnen onthouden, spontaan huilen, korter lontje en sneller last van overprikkeling.

Ondanks dat sommige situaties nog steeds speelden in mijn leven, was het wel van groot belang om zo snel mogelijk de vertraging in te gaan. Vertragen zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol kan gaan zakken, zodat er ruimte ontstaan om te gaan verweken. Maar hoe doe je dat dan? De vertraging in gaan? Wat helpt en wat niet? Wat vooral helpt is inzicht krijg in de activiteiten die jou energie geven. Waar laad jij van op? Denk aan mediteren, wandeling door het bos, schilderen, schrijven, etc. Het is fijn als je dagelijks de tijd neemt om aandacht te geven aan deze activiteiten. En dat je de rust pakt die je nodig hebt.

Soms is ontspannen ontzettend lastig en heb je hulp nodig om die ontspanning te kunnen gaan voelen. Healing is een hele mooie methode om echt te leren ontspannen. Na een healing sessie voel je je kalmer en rustiger, voel je je minder gestresst en ben je veel meer ontspannen. Hierdoor ga je beter voelen. Voelen wat jij nodig hebt, om te verwerken en om weer meer in balans te komen.

Merk je dat je zelf emotioneel uitgeput begint te raken? Of misschien ben je al een tijdje emotioneel uitgeput. Wil je graag weer beter in je vel gaan zitten en leren ontspannen. Dan help ik je graag om die balans te vinden.

Natuur

Regelmatig ga ik de natuur in. Het is namelijk een heerlijke plek om tot rust te komen. Toen ik nog regelmatig overprikkeld raakte, had ik echt de natuur nodig om weer tot rust te komen en de stress uit mijn lijf en hoofd te laten verdwijnen. Voor de wandeling merkte ik dat mijn hoofd vol zat, ik enorm aan het piekeren was, ik een korter lontje had en prikkelbaar was. Vaak had ik ook hoofdpijn of suizende / piepende oren. Allemaal signalen van overprikkeling. Ik heb geleerd om mindful te wandelen, dus met aandacht wandelen in het hier en nu en dan vooral te focussen op wat ik zie, ruik en hoor. Na een tijdje merkte ik dat het denken en piekeren en de lichamelijke klachten verdwenen.

De natuur zet ik ook graag in tijdens coachingstrajecten. Niet alleen om tot rust te komen, maar de natuur is zo’n mooie spiegel en kan je dichter bij je intuïtie brengen. Onze intuïtie wil namelijk vaak wat zeggen, zonder dat wij hiervan altijd bewust zijn. Een mooie manier om met je intuïtie aan de slag te gaan en hier bewuster van te worden is via fotografie. Vooral het fotograferen van dingen uit de natuur geeft je meer inzicht in wie jij bent en wat jij voelt. Als we onze intuïtie volgen en foto’s maken van hetgeen dat onze aandacht trekt, dan houden deze foto’s ons een spiegel voor. Onbewust word je namelijk aangetrokken door dingen die voor jou van belang zijn of die op dit moment spelen in je leven.

Zo werd ik vanavond aangetrokken door paardebloemen. De ene na de andere paardebloem kwam in het vizier tijdens de wandeling. Waarbij ik vooral gefocust was op de pluizige variant. Ik ging ze plukken en net als vroeger alle pluisjes wegblazen. Vooral dat beeld triggerde me en wilde ik vastleggen op de gevoelige plaat. Maar waarom intrigeert dit beeld mij en waarom word ik zo aangetrokken tot paardebloemen tijdens deze wandeling? Wat wil mijn intuïtie mij vertellen? Welk gevoel komt er bij mij omhoog? Het roept een gevoel van vrij zijn op, angst loslaten en vrolijkheid en luchtigheid. Een kleine glimlach komt op m’n gezicht. Ik zit weer even in een spannende tijd en kan wel wat vrolijkheid en luchtigheid gebruiken. Ik zit teveel in m’n hoofd en voel angst en spanning. En door weer even het gevoel te hebben als kind de pluisjes weg te blazen komt er meer luchtigheid en vrolijkheid omhoog.