Vorige week, tijdens het verdedigen van mijn thesis, bleek dat er toch nog veel onbekendheid is over het begrip hoogsensitief. Vandaar dat ik er toch een blog aan wijd. Als je een aantal jaren geleden mij had gevraagd over het begrip hoogsensitief, dan vond ik er van alles en nog wat van. In het kort vond ik het zweverig, geitenwollensokkentaal, en een ver van mijn bed show. Op de een of andere manier kwam de term steeds vaker op mijn pad en ik ben gaan opzoeken wat het nu precies inhoud. Met als gevolg dat ik uiteindelijk hoogsensitiviteitscoach ben geworden en samen met Marjan We-Fixx heb opgericht om meer bekendheid te geven aan hoogsensitiviteit. We zijn wetenschappelijke congressen gaan organiseren over het onderwerp hoogsensitiviteit met als doel meer bekendheid te geven aan het begrip binnen de GGZ. Dit deden we samen met Sympopna en het Radboud UMC. De congressen zijn goed bezocht door onder andere psychologen, psychiaters, huisartsen, verslavingsartsen en mensen werkzaam binnen de GGZ. Ik heb op een gegeven moment gekozen om uit We-Fixx te stappen vanwege persoonlijke omstandigheden, maar gelukkig worden nog elk jaar prachtige congressen georganiseerd over hoogsensitiviteit en overprikkeling.
wetenschap
De laatste 30 jaar wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het begrip hoogsensitiviteit, waardoor er steeds meer bekend wordt over dit onderwerp. Inmiddels weten we dat het een prachtig persoonlijkheidskenmerk (geen ziekte of stoornis) is, waar 15 tot 20 procent van de mensen mee geboren wordt. Er is sprake van een gevoeliger centraal zenuwstelsel waardoor prikkels intenser en dieper verwerkt worden. Hoogsensitieve mensen hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel, streven naar harmonie, zien meer details, nemen meer waar en voelen veel aan, zoals sfeer, stemming en emoties. Door de diepe verwerking heb je ook een langere hersteltijd nodig. Indien je als hoogsensitief persoon niet op tijd rust neemt om alle prikkels te verwerken dan raak je overprikkeld.
Mijn eigen hoogsensitiviteit
In de tijd dat ik er meer over ging lezen, herkende ik ook steeds meer bij mij zelf. In die periode nam ik niet voldoende tijd om te herstellen en begreep ik mijn eigen gevoeligheid ook nog niet zo goed. Ineens kon ik verdrietig zijn terwijl ik dat zelf niet was. Drukke ruimtes zogen mij leeg met als gevolg dat ik de dagen erna bij moest komen van alle prikkels en indrukken die ik had opgedaan. Ik kon niet goed tegen mensen die zeiden dat het goed met ze ging terwijl ik heel wat anders voelde. Ik had regelmatig hoofdpijn, last van mijn nek en schouders en mijn lontje werd steeds korter. Kortom ik raakte geregeld en steeds sneller overprikkeld.
Het proces om mijn hoogsensitiviteit beter te begrijpen en mijn overprikkeling te voorkomen, is een lang proces geweest. Ik ben mijzelf diverse keren behoorlijk tegen gekomen. Via allerlei trainingen en scholingen heb ik geleerd dicht bij mijzelf te blijven, meer te leven vanuit mijn hart en minder vanuit mijn hoofd. Ik heb geleerd vooral niet de emoties en energie van anderen over te nemen, maar deze alleen waar te nemen en bij hen te laten. En ik heb nu van mijn hoogsensitiviteit een kracht kunnen maken die ik graag inzet om anderen te helpen minder snel overprikkeld te raken en beter inzicht te krijgen in hun eigen hoogsensitiviteit. Dus loop je vast, raak je snel overprikkeld en wil je meer in balans komen? Neem dan gerust contact met mij op.